Rezidba voćaka (džepno izdanje)

Povez: mek

Br.strana: 143

Format: 12x17cm

 

Cena: 190,00 din 


Sadržaj:                                                                                                                                                                                                                Rezidba je osnovni pomotehnički zahvat. Voćke u intenzivnim nasadima je potrebno orezivati iz više razloga. Za davanje dobrog roda, stabla i žbunovi voćaka traže ispravno i redovno orezivanje, a u mnogim slučajevima i oblikovanje.

Rezidba voćaka je veoma važna pomotehnička mera od koje u mnogome zavisi uspešnost bavljenja voćarskom proizvodnjom. U većini slučajeva ovoj agrotehničkoj meri se ne poklanja dovoljno pažnje. Čest je slučaj da se ova mera uopšte ne primjenjuje u voćnjaku, da se izvodi nestručno, ili tek ”reda radi”, tako da efekti koji treba da se ostvare rezidbom izostaju.

One voćke koje se redovito orezuju bolje rode i stvore dovoljno rodnih pupova iz kojih će se sledeće vegetacijske sezone razviti cvetovi. Orezane voćke imaju prozračnu i dobro osvetljenu krošnju što povoljno utiče na kakvoću plodova i zdravstveno stanje voćke, dok se u zgusnutim i zasenjenim krošnjama dugo zadržava vlaga nakon kiše pa su takve voćke sklonije bolestima. Orezane krošnje se zbog obilja svetla i prozračnosti brže suše i ređe dolazi do infekcija. Osim toga, rezidba daje i estetsku notu krajoliku koji izgleda urednije i doteranije.

           Iz sadržaja knjige:

  • Rezidba i njen značaj
  • Kada vršiti rezidbu I intezitet rezidbe
  • Pribor I alat neophodan za rezidbu voća
  • Rezidba : jabuke, kruške, šljive, trešnje, višnje I marele, breskve, kajsije, lešnika, vinove loze, maline, kupine, borovnice, aronije, oraha, smokve

Google maps

Vesela knjiga na FB

Kontakt

Adresa: Dr. Pantića br. 156
14000 Valjevo, Srbija
Tel: 064/ 120 63 98
Viber: 065/220 63 98
Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Web:
www.veselaknjiga.com