SRBI I STANOVNIŠTVO (1-2)- Feliks F. Kanic

Povez: tvrd,zaštitna kutija

Br.strana: 718 +  667 ( prvi tom+drugi tom)

Format: 18x24 cm

 

Cena: 4800,00 din

 

Sadržaj:

Dvotomno izdanje austrijskom putopisca koji je opisao Srbiju – zemlju i stanovništvo od rimskog doba do kraja XIX veka.   Felik F. Kanic je austrijski arheolog i putopisac. Proučavao je teritoriju Srbije i Bugarske u XIX v.; objavio je čitav niz knjiga (koje je i ilustrovao) u kojima je prikazao ove zemlje i njihove narode, a naročito starine (rimske i srednjovekovne).  

O Feliksu Kanicu nije na srpskom jeziku mnogo pisano, ali su zato njegovi radovi dragoceni izvor iz kojeg je svaka generacija naučnika i kulturnih poslanika u Srbiji crpela novu snagu za još dublja i značajnija istraživanja i proučavanja kulturnog nasleđa ovih prostora.

 

Pokušavajući da što bolje pronikne u život ovih naroda, Feliks Kanic se pridržavao i drugog pomenutog načela. Nije se ustručavao da pored svetlih stranica, u prikazu ljudi i zemlje, pomene i tamne slike - opake osvete, često nepoštovanje i nepridržavanje zakonskih normi, uništavanje kulturnog i spomeničkog blaga koje je podsećalo na prethodne epohe. Te tamne slike iznosio je pred čitaoce kao upozorenje novim generacijama, kao iskustvo iz prošlosti koje treba izbegavati i kojeg se treba kloniti, u ime nekih novih odnosa u regionu. Autor nikoga ne optužuje, već samo opisuje i opominje.

 

Vesela knjiga na FB

Kontakt

Adresa: Dr Pantića br. 156
14000 Valjevo, Srbija
Tel: 064/ 120 63 98
Viber: 065/220 63 98
Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Web:
www.veselaknjiga.com