NIKOLA TESLA i njegova otkrića- Đorđe Stanojević

Povez: mek

Br.strana: 340

Format: 12x20cm

 

Cena: 595,00 din

 

Sadržaj:

Nikola Tesla bio je jedan od najpoznatijih srpskih i svetskih pronalazača i naučnika u oblasti fizike, elektrotehnike i radiotehnike.

Najznačajniji Teslini pronalasci su polifazni sistem, obrtno magnetsko polje, asinhroni motor, sinhroni motor i Teslin transformator. Takođe, otkrio je jedan od načina za generisanje visokofrekventne struje, dao je značajan doprinos u prenosu i modulaciji radio-signala, a ostali su zapaženi i njegovi radovi u oblasti rendgenskih zraka.

Njegov sistem naizmeničnih struja je omogućio znatno lakši i efikasniji prenos električne energije na daljinu. Bio je ključni čovek u izgradnji prve hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima.

Preminuo je u svojoj 87. godini, siromašan i zaboravljen.

Jedini je Srbin po kome je nazvana jedna međunarodna jedinica mere, jedinica mere za gustinu magnetnog fluksa ili jačinu magnetnog polja — tesla.

Nikola Tesla je autor više od 700 patenata, registrovanih u 25 zemalja, od čega u oblasti elektrotehnike

Naš istaknuti naučnik Đorđe Stanojević (rođeni Negotinac) bio je profesor fizike i mehanike na Vojnoj akademiji, redovni profesor eksperimentalne fizike na Velikoj školi u Beogradu, redovni profesor Univerziteta u Beogradu, dekan Filozofskog fakulteta u Beogradu i rektor Beogradskog univerziteta. Bio je i veliki poštovalac dela Nikole Tesle i napisao je prvu knjigu u Srbiji (druga u svetu) o Teslinim pronalascima – „Nikola Tesla i njegova otkrića”. Đorđe Stanojević je bio vršnjak Nikole Tesle i praktično jedini čovek u ondašnjoj Srbiji koji je bio i Teslin lični prijatelj. Knjiga „Nikola Tesla i njegova otkrića”, koja je objavljena 1894. godine, smatra se jednom od najlepših knjiga napisanih o Nikoli Tesli.

Povod za nastanak ovog dela bila je poseta Nikole Tesle Beogradu, u junu 1892. godine. Đorđe Stanojević je bio član delegacije koja je organizovala posetu i doček Tesle. Prema Stanojevićevom svedočenju, prihvatajući poziv, Tesla je rekao da među svim počastima koje su mu na njegovom putu kroz Evropu ukazivane, najveću mu radost pričinjava počast njegove braće Srba. Teslu je primio i kralj Aleksandar Obrenović, koji je želeo da slavnog naučnika odlikuje ordenom Svetog Save prvog reda, koji Tesla kao građanin Amerike nije mogao da primi.

Posle Teslinog odlaska iz Beograda, Stanojević je u dogovoru s njim priredio sve njegove do tada objavljene spise za štampu. Knjiga nije odmah štampana zbog, kako je Stanojević rekao, stranih smetnji, ali je doživela svoje izdanje dve godine kasnije. Tesla je Stanojeviću ustupao tekstove patenata i predavanja i slao slike skica i šema, što je Stanojeviću znatno olakšalo izdavanje ovog dela. On navodi spisak Teslinih patenata od 1886. do 1891. godine. Ima ih 49 i svi se odnose na elektricitet.

O tome kakva je ličnost bio Tesla, Stanojević u knjizi kaže: „Nikola Tesla je neobično simpatična ličnost. Njegova pojava u svakom društvu mora obratiti na se pažnju, bilo njegovim neobično visokim i vitkim stasom, bilo duhovitošću i dosetkama koje provejaju kroz njegov govor. Kad se tome doda neobično pamćenje svega onoga što je ma gde čuo, ili video, ili pročitao, onda se može od prilike shvatiti sa kako ogromnom količinom znanja raspolaže čovek koga je prestonica pre kratkog vremena dočekala i u svojoj sredini ugostila. Sve što je najlepše u engleskom, francuskom, talijanskom, nemačkom i srpskom pesništvu, zna on naizust. I u razgovoru o najsuvoparnijim stvarima, svakoga će časa uplesti zgodno po kakav stih ili uzvišenu misao kakvog priznatog pesnika ili mislioca.”

Vesela knjiga na FB

Kontakt

Adresa: Dr Pantića br. 156
14000 Valjevo, Srbija
Tel: 064/ 120 63 98
Viber: 065/220 63 98
Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Web:
www.veselaknjiga.com