veselaknjiga
Kategorija: Proizvodi » 01. Domaći pisci » MOLITVA ZA OCA PROHORA – Mića Milovanović

MOLITVA ZA OCA PROHORA – Mića Milovanović

Br. strana: 400
Povez: Tvrd, prošiveno
Format: 10,5×17,5 cm, ćirilica

Cena: 990,00 RSD
(Popust: 10 %)
Cena na sajtu:
890,00 RSDUšteda: 100,00 RSD
*Troškovi isporuke nisu uključeni u cenu

Sadržaj:

MOLITVA ZA OCA PROHORA – Mića Milovanović

Kroz sudbinu 95-ogodišnjeg jeromonaha oca Prohora – Mića Milovanović epskom širinom oslikava burne događaje srpske istorije dvadesetog veka.

Stari duhovnik pred smrt u Čačanskoj bolnici doktoru Vidosavu Krljancu priča gotovo biblijsku priču o sudbini ovoga naroda. Koji na vetrometini istorije ostaje uspravan i u čeonom sudaru sa silama zemaljskim milionskim žrtvama plaća svoju slobodu.

Otac Prohor proživljava strahote paljenja svoga zavičaja Dragačeva, velika mučilišta u Varni, na Banjici. Streljanje u Jajincima, patnje u Mauthauzenu da bi glave nastradalih drugova, poput svetih relikvija, otuda vraćao njihovim kućama.

Slike umiranja srpskih tifusara u čamcima na Crnom moru 1916. pred nemačkim rafalima ispod Avale 1943. Gasne komore Hitlerovih logora ovu priču približavaju antičkim mitovima i prizorima jevanđelskog žrtvovanja.

Otac Jovan Vargić (kasnije jeromonah Prohor), noseći krstić u nedrima (koji je još kao dete našao u ruševinama prastare crkvice u Dragačevu), preživeo je sve ove strahote da bi tu krvavu sagu pred smrtispričao nekome ko će to za buduće naraštaje zabeležiti.

Recenzent Radovan Marinković kaže: „Iako su u ovu romanesknu graževinu uzidane stvarne ličnosti, u ovom romanu sve postaje gotovo mitsko, svevremeno. Majstorski vodeći radnju u ovoj sagi o glavonoscu, baštiniku mrtvih glava i lobanja, autor sudbinu jednog čoveka do simbola poistovećuje sa stradalništvom vaskolikog srpskog naroda.

Mića Milovanović je još kao gimnazijalac počeo da piše, kada je dobio i svoju prvu nagradu. Tokom niza godina, javljao se samo povremeno, uglavnom poezijom, lirskom prozom i putopisima. Sredinom devedesetih počeo je intenzivnije da piše posle čega su usledile brojne nagrade među kojima se izdvaja Nagrada „Srebrni vitez” za roman „Molitva za oca Prohora”.

MOLITVA ZA OCA PROHORA – Mića Milovanović

Pogledajte i našu stranicu online knjižara Vesela knjiga Valjevo na Facebook strani.

Knjige od istog autora:

Pogledali ste...

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju “MOLITVA ZA OCA PROHORA – Mića Milovanović”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Nije dozvoljeno kopiranje sadržaja

Online knjižara Vesela knjiga

Copyright 2020 © Sva prava zadržana

0
Besplatna isporuka
Besplatna isporuka za porudžbine
iznad 4500.00 dinara